Tonny Eyk

Tonny Eyk (Den Haag, 4 juli 1940) is een Nederlands musicus. Tonny is componist, arrangeur, accordeonist, pianist, orkestleider, producer, columnist en schrijver van diverse reisboeken over Frankrijk. Tonny studeerde hoofdvak trombone op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag.

Loopbaan
Tonny Eyk heeft honderden T.V.-optredens gemaakt en de historie van de Nederlandse Televisie vanaf het begin meegemaakt, onder meer: Experimentele TV in 1950, Opening 2e Net (1964), Eerste Kleurenuitzending (1967 vanaf de Firato), Opening Nederland 3 (waarvoor hij alle tunes schreef) en de eerste Nederlandse reclame-uitzending 1963 (Mecom Televisie). Tonny Eyk werkte met wereldsterren als Dame Edna, Tommy Cooper, Toots Thielemans, Ringo Starr, The Three Degrees, Oleta Adams en Danny Kaye. Hij stond met zijn tweelingzuster Jeanette, met wie hij in 1947 een accordeon-duo vormde, in 1958 in het Europees voorprogramma van de legendarische Rock-‘n-Rollkoning ‘Bill Haley and his Comets’ (’s werelds eerste pop-concert werd verboden in Nederland).

Tonny maakte met Rudi Carrell in 1962 een tournee voor de Nederlandse militairen in Nieuw-Guinea en werd na 1980 zelfs de muzikaal leider van Rudi’s T.V.-shows in Duitsland, onder meer Die Verflixte Sieben en Rudi’s Urlaub-show. In 1980 speelt Tonny Eyk met zijn combo de inhuldiging van Koningin Beatrix, en in 2005 ook haar 25-jarig regeringsjubileum voor de Staten-Generaal in de Ridderzaal van het Binnenhof. Tonny Eyk heeft zowel in het lichte als in het klassieke genre honderden composities gemaakt. Hij schreef onder meer de tunes van Top Pop, Studio Sport, AVRO’s Weekend Kwis, het repertoire voor Van Kooten en De Bie (Ballen in mijn buik, De Tegenpartij en vele anderen.), de film Nummer 14 (Johan Cruijff), de hits van Kinderen voor Kinderen (Op een onbewoond Eiland en Ik heb zo waanzinnig gedroomd), vele televisieseries (waaronder De Stille Kracht, De Zevensprong en Hollands Glorie), maar ook symfonisch werk, waaronder de Willem van Oranje Suite (voor Jaap van Zweden) en Capriccio voor Symfonie-orkest en Combo, in opdracht van Holland Festival ’79. Ook is al decennia lang de ‘Hymne Ceremonie Protoculaire U.C.I.’ tijdens alle wereldkampioenschappen wielrennen een compositie van Tonny Eyk.

Les Deux Jeateux
De muzikale carrière van Tonny Eyk begint in 1947. Samen met zijn tweelingzus Jeanette vormt hij op zevenjarige leeftijd, het accordeonduo Les Deux Jeateux. De naam is een samenvoeging van de twee voornamen. Al gauw is het duo een bekende act in het naoorlogse variétécircuit en treedt op met grote artiesten als Lou Bandy, Albert de Booy, Heintje Davids, Willy Vervoort, Max van Praag, Eddy Christiani, de Spelbrekers en Cees de Lange. In 1950 maken ze hun radiodebuut in het VARA-programma ‘Amateurs zetten hun beste beentje voor’ en daaruit volgt een uitnodiging om op te treden voor de toen nog Nederlandse experimentele televisie in Eindhoven. In 1952 werken ze voor het eerst in het buitenland en treden op in een bioscoop in Luik tussen de nieuws- en de hoofdfilm. In 1954 maken Jeanette en Tonny met hun accordeonleraar Addy Kleijngeld een tournee door Italië.

Op 14-jarige leeftijd, precies op 1 juli 1955, wordt het duo beroeps. In dat jaar zijn ze op 12 november voor het eerst op televisie te zien in het NCRV-programma ‘Blokband’ en naar aanleiding hiervan worden ze uitgenodigd in het zeer populaire radioprogramma van Johan Bodegraven: ‘Alle Hens aan Dek met Mastklimmen’. Verder treden ze met hun accordeon-act regelmatig op in variétéprogramma’s, voor Nederlandse militairen (o.a. La Courtine) en gaan op tournee voor Belgische militairen (gelegerd in Duitsland) terwijl Tonny dan buiten het optreden van het accordeon-duo ook als pianist de jongleurs, humoristen, vocalisten, goochelaars en clowns moet begeleiden. In 1957 krijgt het duo een contract bij het fameuze Heck’s Lunchroom aan het Amsterdamse Rembrandtplein en in 1959 wordt hun eerste grammofoonplaat op het label Delahaye uitgebracht.

Naast de optredens met Les Deux Jeateux doet Eyk ook veel solowerk. Hij schnabbelt in nachtclubs en werkt als pianist in het orkest van de toen zo populaire zangeres Annie de Reuver. Van 1958 tot 1965 studeert hij op het Koninklijk Conservatorium te Den Haag hoofdvak trombone bij Anne Bijlsma sr en speelt in de orkestklas o.l.v. Louis Stotijn bij wie hij privé orkestdirectie studeert. In 1960 scoort Tonny in Italië een hit met het lied Addio Piccolina (gezongen door Rocco Montana). Vanaf 1963 is Tonny Eyk orkestleider van diverse radio-ensembles onder meer VARA Musette Orkest, Koffiekamer Klanken (NCRV) en hij formeert het Tonny Eyk-kwartet met Eddy Christiani als vocalist en gitarist.

Tonny Eyks solocarrière
In 1964 trouwt Tonny Eyk met Liesbeth Vasbinder, ex-danseres van het Nederlands- en Nationaal Ballet. Tonny wordt ook de begeleider van het populaire duo Willy en Willeke Alberti. Voor het KRO-radioprogramma De Zonnebloem van Alex van Wayenburg, laat hij André van Duin en Willem Nijholt als vocalisten hun radiodebuut maken.

In de late jaren zestig beginnen voor Tonny Eyk de grote buitenlandse tournees met diverse groepen Nederlandse artiesten (Jan Blaaser, Willy en Willeke Alberti, Johnny Jordaan, Cees de Lange, wereldkampioen goochelenFred Kaps, Toby Rix met zijn toeteriks, de zangeressen Conny Vandenbos en Connie Vink en vele anderen). Hij geeft optredens Nederlandse emigranten in Australië, Nieuw-Zeeland, Verenigde Staten, Canada, Curaçao,Suriname en Zuid-Afrika. Inmiddels wordt Tonny Eyk steeds meer gevraagd voor tv-programma’s en krijgt hij de muzikale leiding van legendarische programma’s, waaronder Voor de Vuist Weg en Muziek Mozaïek (Willem Duys), Mies Bouwman, Télébingo, Nieuwe Oogst, de Ronnie Tobershows, Johnny en Rijk, de KRO komt langs, Brandpunt in de Markt, de 1.2.3.Shows, de Carré Shows, De Show van de Maand, Werk in Uitvoering (Willem Nijholt). Ook is hij verantwoordelijk voor veel kinderseries zoals Bibelebons, de Poppenkraam, de Hollebolle Boom, de Zevensprong, de Bende van Hiernaast, Thomas en Senior, Mijn Idee en vele anderen. Hij componeerde ook de muziek voor onder anderen de t.v.-series Kant aan mijn Broek, Van oude mensen de dingen die voorbij gaan, de Verlossing en voor Teleac: Vamos a Ver. In zijn werk voor televisieprogramma’s werd de muziek voor het grootste deel gearrangeerd door Jaap Hofland.

Tonny treedt tijdens het Wereldkampioenschap voetbal 1974 op voor het Nederlands elftal in Duitsland en laat Rinus Michels voor zijn spelers het lied Droomland zingen. Op verzoek van Mr. Pieter van Vollenhoven maakte Tonny Eyk ook deel uit van de ‘Gevleugelde Vrienden’. Prinses Juliana begeleidde hij met twee gezongen cabaretliedjes op een single.

Tonny dirigeerde ‘Het Gala van de Eeuw’(100 jaar Koninklijk Theater Carré) en maakte platen- en CD-opnamen met big band De Skymasters, Jan Blaaser, Willy Alfredo, Thea en Theo, Alex de Haas, The Blue Diamonds, AVRO’s Kinderkoor, de Wama’s en vele anderen. Zeer populair werd Tonny met het KRO televisieprogramma Klassewerk, maar ook als voorzitter van de jury bij de Mini Playbackshows. Met tekstdichter Herman Pieter de Boerschreef Tonny de hits voor Kinderen voor Kinderen onder meer ‘Op een onbewoond Eiland’ en ‘Ik heb zo waanzinnig gedroomd’. Ook voor de film de Boezemvriend (André van Duin) schreef hij de muziek en Tonny begeleiddeHans Teeuwen in zijn film ‘Gewoon Hans’. Bij het AVRO-televisieprogramma Sterrenslag was Tonny vele jaren deelnemer en scheidsrechter.

Vanaf 1990 maakte Tonny Eyk veel optredens in het buitenland. Op verzoek van Aad Ouborg (van Princess) werkte hij met de fameuze meesterkok Cas Spijkers vijftien keer in Hongkong. Ze reisden de hele wereld over (Curaçao, Chicago, China, Japan, Maleisië) en maakten diverse televisieopnamen onder meer in The Big Buffetshow in Singapore. In Shanghai maakte Tonny in 2005 opnamen van zijn kinderhits Op een onbewoond eiland en Ik heb zo waanzinnig gedroomd. Deze nummers werden zelfs in het Chinees gezongen door het Shanghai TV-kinderkoor. In 2011 werd zijn compositie ‘Capriccio for Strings’ o.m. uitgevoerd door The Fancy Fiddlers en in Sint-Petersburg door het Russisch Kamerorkest Carpe Diem.