Zangduo Danny en Wim genomineerd voor Cultuurprijs

Zangduo Danny en Wim genomineerd voor Cultuurprijs

Danny en Wim van Nimwegen zijn genomineerd voor de Cultuurprijs Heineken Brouwerij Den Bosch. Deze prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan personen of instellingen die zich inzetten voor de cultuur in Den Bosch. De stichting is een gezamenlijk initiatief van de gemeente ’s-Hertogenbosch en de Heineken Brouwerij ’s-Hertogenbosch. Naast het zangduo zijn kunstenaar Christine Jetten en opera producent Stichting Het Vervolg genomineerd voor deze prijs.

Halverwege de jaren tachtig begonnen Danny en Wim mee te doen met het ‘kwekfestijn’ in Den Bosch. Het kwekfestijn laat zich het beste omschrijven als ‘de verkiezing van het Oeteldonkse Carnavalslied van het jaar’. De meeste overwinningen van dit kwekfestijn staan inmiddels op naam van het muzikale duo. Sinds 1984 schrijven Danny en Wim nummers voor het kwèkfestijn in ’s-Hertogenbosch (Oeteldonk) en waarmee ze dan ook bijna alle jaren in de top 10 eindigen.

Van 1985 t/m 1989 winnen ze zelfs 5x achter elkaar het Kwèkfestijn. Later nog eens 3x: in 1991, 1997 en 2000. Dat maakt dat ze in 2013, het jaar dat het kwèkfestijn 55 jaar bestond, de artiesten zijn welke dit Kwèkfestijn het meest aantal keren gewonnen hebben. Een greep van deze nummers zijn in 2006 ook landelijk uitgebracht op de cd Danny en Wim 21 jaar Van Alles Wè.

Het grootste succes hebben Danny en Wim met het nummer ‘En Nou Die Hendjes De Lucht In’ waarmee ze in 1989 het Oeteldonkse kwekfestijn winnen. Tevens is dit nummer in 1990 uitgeroepen tot beste carnavalsslager van Nederland. Met ‘En Nou Die Hendjes De Lucht In’ vestigen ze ook hun naam over de grens heen. Het nummer is in verschillende talen uitgebracht waarvan ‘Die Hände Zum Himmel’ het succesvolst is geweest in Duitsland, Zwitserland en Oostenrijk. De Duitse voetbalclub Borussia Mönchengladbach verkoos het nummer zelfs tot clublied.

Ook na deze hit heeft het duo niet stil gezeten. In 2003, als Oeteldonk 11 x 11 jaar bestaat, is Heineken 44 jaar hofbrouwerij der Amadeiro’s. Vanwege de samenwerking met Oeteldonk werd er een speciaal lied geschreven voor de brouwerij, welke door Danny en Wim is ingezongen. Verder heeft Danny elf jaar het ‘Bosch Dictee’ voorgelezen en sinds zijn pensionering is hij vaste medewerker achter de schermen bij theatergezelschap ‘De Bossche Komeedie’.

De winnaar van de cultuurprijs wordt op 24 maart in De Toonzaal te ‘s-Hertogenbosch bekend gemaakt.