Bilal Wahib

Bilal Wahib is een geboren Amsterdammer die er al vroeg bij was. Ondanks zijn jonge leeftijd heeft hij al talloze film- & televisietitels op zijn naam staan. Zo was Bilal in 2016 voor het eerst te zien in de populaire televisieserie ‘Spangas’. Even later vertolkte hij één van de hoofdrollen; namelijk de rol van Kaleb. Regisseur en acteur van de serie ‘Mocro Maffia’ Achmed Akkabi zag Bilal’s talent ook her en der furore maken en strikte Bilal ook voor een hoofdrol in ‘Mocro Maffia’.

Naast diverse rollen in spraakmakende series is Bilal ook op het witte doek een graag geziene acteur. Zo speelde hij de hoofdrol in de jeugdfilm ‘Fissa’, de alom geprezen film ‘De Libi’ van Shady El-Hamus, en ‘Broeders’. In de film ‘Broeders’ (geregisseerd door Hanro Smitsman) speelt Bilal de rol van Yasin, die na een periode van vrijwilligerswerk in een vluchtelingenkamp in Jordanië spoorloos verdwijnt in de oorlog in Syrië.
 
Bilal Wahib maakte in 2020 een vliegende start toen hij op het internationale filmfestival van Berlijn werd benoemd tot ‘Shooting Star 2020’ voor zijn rol in de film ’Paradise Drifters’ van regisseur Mees Peijnenburg. De Shooting Star Award is een prijs die wordt uitgereikt aan tien van de meest veelbelovende jonge acteurs van dat jaar. De Shooting Star Award is eerder gewonnen door verschillende nederlandse acteurs en actrices waronder: Halina Reijn, Sylvia Hoeks en Marwan Kenzari. In het tweede seizoen van ‘Mocro Maffia’ speelde Bilal wederom een sleutelrol. Daarnaast is hij te zien in de serie ‘Commando’s‘ en in het sekswerk drama ‘Red Light‘.

Naast het acteren is Bilal Wahib een energieke rapper. De meeste mensen worden overdonderd door zijn energie. Deze energie zorgt er ook voor dat hij moeilijk stil kan zitten. Maar diezelfde energie maakt ook dat naast een bloeiende acteercarrière, Bilal er ook een muzikale carrière op nahoudt. In 2019 bracht Bilal zijn eerste single ‘Vliegen’ uit die al miljoenen keer gestreamd is op Spotify.


In april 2020 heeft Bilal zijn tweede single uitgebracht samen met rapper Bizzey. De track genaamd ‘Video Vixen’ behaalde maar liefst 1 miljoen streams in minder dan een week tijd en een plaats in de Nederlandse Top 5.


Eind 2020 verscheen de single ‘Donderdag’, een samenwerking tussen Bilal en niemand minder dan Kris Kross Amsterdam en Emma Heesters. 
 


Wist je dat...