Danny Vera boeken

Interesse?

Prijs op aanvraag


Neem contact met ons op voor meer informatie

📞  Bel ons

📧  Mail ons

Danny Vera, singer/songwriter/muzikant uit Zeeland. Bekend van Voetbal International, Tour du Jour en de Spelen op RTL4 en RTL7 en De Wereld Draait Door.

Stijl en invloeden
Wie Danny Vera ontmoet, hoeft niet lang na te denken over de vraag wie dan die muzikale helden zijn. Met zijn zwarte vetkuif en vaak donkere kleding refereert hij aan rock & roll- en country-iconen van vroeger, zoals Elvis Presley en Johnny Cash. Ook in zijn muziek is dit terug te horen. Wanneer ik hem spreek draagt Vera bovendien een zwarte zonnebril, het symbool van mijn eigen idool Roy Orbison. De Texaan is ook voor Vera een grote inspiratiebron. Ooit ontmoette hij Orbison's zoon Alex tijdens een radio-uitzending ter ere van de heruitgave van het album 'Mystery Girl' van Orbison uit 1989. Een geweldige ervaring vond hij het. Hoogtepunt voor Vera blijft echter zijn ontmoeting met James Burton (gitarist bij o.a. Elvis Presley), jaren geleden. “Ik zag dat hij in Vlissingen speelde, dus ik regelde dat ik in zijn voorprogramma kon spelen. Dat beviel en we werden vrienden. Elke keer als hij in Nederland is drinken we een kopje koffie.” Burton speelde ook mee op het nummer 'Runnin’ With My Boots On' van Vera’s album 'Distant Rumble'. Als je niet beter wist, zou je denken dat het nummer uit Amerika komt. Op een ander nummer, 'Jesus And The Outlaw', is duidelijk de invloed van Buddy Holly te horen. Vera steekt nooit onder stoelen of banken wie hem beïnvloed hebben. De Zeeuwse zanger zegt daar zelf over: “Het waren mijn voorbeelden en inspiratiebronnen. Ik kan dit wel verloochenen en doen alsof ik zelf het wiel heb uitgevonden, maar dat is natuurlijk onzin. Elke muzikant wordt beïnvloed door anderen.” Deze dankbaarheid jegens zijn idolen van vroeger kent ook nadelen. Vera: “Daardoor hoor ik vaak dat ik de Nederlandse Elvis, Johnny Cash of Chris Isaak ben.”

Met deze benamingen, hoe aardig bedoeld ook, wordt de Middelburger tekortgedaan. Wie luistert naar zijn zelfgeschreven nummers als 'The Dreamer', 'Black Summer Sun', 'A58' en 'Maybe Tonight, Maybe Tomorrow' zal erkennen dat dit pareltjes zijn waarvan het zonde is dat ze zo weinig op de radio te horen zijn. Zelf zegt hij hierover: “Het is jammer dat je vaak dezelfde muziek hoort op de radio. Gelukkig bestaat er tegenwoordig Spotify en YouTube, waardoor mijn muziek voor iedereen toegankelijk is. Vroeger waren het vooral oudere mannen die naar mijn muziek luisterden, tegenwoordig zijn het ook meisjes van zestien.”

Doorzettingsvermogen
Vera kwam er al op jonge leeftijd achter waar zijn passie lag. Nauwelijks zeven jaar was hij toen hij een plaat van Roy Orbison ontdekte. Zijn muzikale vader draaide ook vaak cassettebandjes die de jonge Danny luidkeels meezong. Toch duurde het even voordat het zingen hem echt goed af ging. Vera: “Ik had een verschrikkelijke hoge piepstem. Mijn familieleden zeiden: ‘Laat het zingen maar aan je vader over, doe jij het maar niet!’ Toen heb ik me van m’n vijftiende tot m’n zeventiende opgesloten op mijn kamer en heb ik mezelf leren zingen.” Dit kenmerkt het doorzettingsvermogen van de zanger. “Als mensen zeggen dat iets niet kan, wil ik graag laten zien dat het wel kan. Ik geloof er niet in dat iets niet kan.” Deze volharding kwam Vera goed van pas gedurende zijn tijd aan de Rockacademie in Tilburg. “Ik heb er maar één jaar op gezeten, maar het gaf me de bevestiging dat ik goed bezig was. Het spoorde me aan er nog een schepje bovenop te doen. Daarnaast was het heel tof en inspirerend om elke dag met andere muzikanten te werken.”

Moeder
Dat Danny maar één jaar op de rockacademie zat, had te maken met zijn moeder die ziek werd en niet veel later overleed. Tijdens deze periode besloot de zanger voortaan als ‘Danny Vera’ door het leven te gaan, als eerbetoon aan zijn moeder wier voornaam Vera was. “Ik wist dat ze niet lang meer zou leven en heb toen besloten haar naam aan te nemen. Ik was een gitaar aan het bouwen en liet haar naam in parelmoer aanbrengen in de hals van de gitaar, zoals veel bekende gitaristen dat vroeger ook deden. In het ziekenhuis heb ik haar de gitaar met haar naam nog laten zien. Niet lang daarna is ze overleden.”

Moeder Vera heeft helaas niet meer meegekregen dat haar zoon enige tijd later een platencontract verdiende bij Universal Music. Het eerste album dat hij hierop uitbracht, 'For The Light In Your Eyes' uit 2003, bevatte het nummer 'My Confession', dat een nummer 1-hit werd in Turkije. Wanneer ik Vera vraag naar zijn verklaring voor dit Turkse succes, grapt de zanger dat het wellicht komt doordat hij eruitziet als een Turk.

Moeilijke jaren
In Nederland werd het eerste album van Vera geen succes en dus werd zijn contract bij Universal niet verlengd. Muzikaal braken er vervolgens moeilijke jaren aan voor de sympathieke Zeeuw. “Ik heb nog meegedaan aan ‘Muziekfeest Op Het Plein’ van de Tros. Achteraf een verkeerde beslissing, ik zat daar niet op mijn plek. Mensen kwamen voor Hollandse meezingers, niet voor mijn muziek. Daarnaast haakten ook de mensen af die me aanvankelijk wel serieus namen, doordat ik meedeed aan zo’n festival.” Ook speelde de zanger in die tijd in cafeetjes en gaf hij huiskamerconcerten, alles om maar wat te verdienen. Toch hield hij altijd vast aan zijn eigen stijl. “Ik heb de afgelopen vijftien jaar veel beslissingen genomen die niet altijd goed waren voor mijn carrière. Ik wil gewoon mijn eigen pad blijven volgen en zal nooit mijn stijl aanpassen. Muziek is niet alleen commercie, maar ook een kunstvorm.” In 2009 besloot Vera met zijn laatste geld een droom in vervulling te laten gaan en een album op te nemen in Nashville. “Ik dacht: Hierna stop ik met mijn muzikale carrière. Het was leuk, maar als het niets oplevert houdt het op.” Zo startte hij even later met de opnames voor het album 'Pink Flamingo'.

Johan Derksen
Niet veel later kreeg Vera via via te horen dat Johan Derksen graag naar zijn muziek luisterde. De voetbalanalyticus is een groot liefhebber van blues- en americanamuziek, en bleek alle platen van de Zeeuwse zanger in huis te hebben. Vera vroeg Derksen daarom een voorwoord te schrijven voor de CD van 'Pink Flamingo'. Uiteindelijk gaf Derksen een interview voor de DVD van het album, en – belangrijker nog – vroeg hij of Danny met zijn band de huisband van Voetbal International wilde worden. Tot op de dag van vandaag maakt Danny Vera met veel plezier deel uit van VI. “Het is een fantastische baan. Als je als muzikant in Nederland je geld kunt verdienen met twee TV-optredens per week, en daarnaast kunt toeren in clubs, theaters en op festivals, dan is dat heerlijk!” De tune van het TV-programma schreef hij zelf, en ook het nummer 'Orange Glow' – dat veelvuldig te horen was tijdens het WK van 2010 en het EK van 2012 – komt van zijn hand.

In 2019 belandde het nummer 'Roller Coaster' van zijn album 'Pressure Makes Diamonds Part II' in de hitparades. In de Single Top 100 scoorde hij met dit nummer zijn vijfde hit. Na een aarzelende start groeide het nummer uit tot een grote hit. Pas in de 38e week steeg het naar zijn hoogste notering: de 8e plaats. In de Top 40 stond het 27 weken genoteerd zonder de Top 20 te bereiken. Aan het eind van 2019 bleek het erg succesvol te zijn in aller tijden-lijsten zoals de Evergreen Top 1000 van Radio 5 (nr. 16) en de Top 4000 van Radio 10 (nr. 8). In de Top 2000 van NPO Radio 2 was het de hoogste nieuwe binnenkomer ooit op plaats 4.

Nieuwsgierig geworden door deze laatste quotes toog ik naar de Melkweg, waar Danny Vera – op zijn eigen verjaardag nota bene – het afsluitende optreden van zijn clubtour verzorgde in de Oude Zaal. Wat volgde was een sterk optreden vol variatie en humor. Gesteund door een band met muzikanten van grote klasse wisselde Vera eigen nummers af met mooie covers waarvan sommige op geheel eigen wijze akoestisch werden vertolkt. En inderdaad: niemand keerde met een ontevreden gevoel huiswaarts, integendeel. Danny Vera komt eraan. Maybe tonight, maybe tomorrow.


Wist je dat...
2011 Tomorrow Will Be Mine 20

Video's

Interesse?

Prijs op aanvraag


Neem contact met ons op voor meer informatie

📞  Bel ons

📧  Mail ons

Zoek artiesten