Guus Meeuwis

Guus Meeuwis zit ruim 19 jaar in het artiestenvak en heeft inmiddels 36 stadionconcerten op zijn naam staan. Hij vierde dat deze zomer uitbundig met een rits uitverkochte Groots met een zachte G concerten in het Philips Stadion in Eindhoven. Een kroon op de carrière van Meeuwis was de Edison die hij kreeg in de categorie Beste Mannelijke Popartiest. “Meeuwis zoekt niet het grote drama, maar de alledaagse pracht, schoonheid en het gewone. Hij behoort tot de absolute top van de makers van het Nederlandse lied,” aldus de jury.

Het begon allemaal zestien jaar geleden, in 1994. Dat jaar won Guus Meeuwis met Vagant het Studenten Songfestival met ‘Het Is Een Nacht (Levensecht)’. Een jaar later scoorde hij met hetzelfde nummer zijn allereerste #1 hit. Het was het eerste hoogtepunt in een lange reeks successen. In zijn 18-jarige artiestenloopbaan heeft Guus drie albums gemaakt met Vagant: Verbazing, Schilderij en Een voor Allen. Als solo artiest heeft hij inmiddels acht studio albums uitgebracht waarvan Het Kan Hier Zo Mooi Zijn de meest recente is.

Na de jaren met Vagant volgden zes solo cd’s: Guus Meeuwis, Wijzer, Hemel Nr. 7, NW8, Armen Open en Het Kan Hier Zo Mooi Zijn aangevuld met 10 jaar Levensecht (een overzichtsalbum uit 2005), Het Beste van Guus Meeuwis (een overzichtsalbum uit 2010) en verschillende live cd’s en DVD’s. Lag de nadruk bij Guus Meeuwis & Vagant nog op de feestnummers, op zijn soloalbums vertolken luisterliedjes de hoofdrol en is er plaats voor uptempo nummers waar het goede humeur de toon bepaalt. Met een meer klassieke rock ‘n roll-bezetting wordt Guus zijn muzikale handtekening almaar rijker en rijper. Zijn geluid is voller. Meeuwis: “Het is fijn dat het zich nog steeds verbetert. Dat het lukt steeds iets anders te kunnen laten horen. Het palet van stijlen blijft groeien. Ik kan, voor mijn gevoel, uit steeds meer kleuren kiezen.”

Gouden Harp, een Edison, 3FM Awards en een lintje
Niet alleen het publiek weet dit te waarderen, de erkenning voor Guus als soloartiest komt ook uit officiële hoek: in 2006 krijgt hij een Gouden Harp uitgereikt. Hij ontvangt deze prijs omdat hij ‘zich tijdens zijn carrière op zeer bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt voor de Nederlandse muziek,’ aldus het lovende juryrapport. In 2010 ontvangt hij in het bijzijn van prinses Maximá de Edison voor ‘Beste Mannelijke Artiest’ en in 2013 mag Guus voor de derde keer in vier jaar tijd de 3FM Award voor ‘Beste Zanger’ in ontvangst nemen.
In mei 2013 wordt Guus geridderd in de Orde van Oranje-Nassau. Hij ontvangt de onderscheiding voor zijn werk als zanger, componist en verspreider van het Nederlandstalige lied maar in het bijzonder ook voor zijn inzet voor charitatieve instellingen. ‘Zijn activiteiten als artiest hebben een bijzondere waarde voor de samenleving’ verteld het rapport.

Ik Hou Van Holland
2011 begint voor Guus Meeuwis met een uitdaging; televisie. Hij wordt door John de Mol gevraagd om het in het succesvolle RTL4 programma ‘Ik Hou Van Holland’ als teamcaptain op te nemen tegen Jeroen van Koningsbrugge. Hoewel Jeroen meer geluk lijkt te hebben in het spel, levert de deelname aan het programma Guus toch een grote en eervolle prijs op. Na nog geen twee seizoenen op tv te zijn geweest mag Guus de Televizier Talent Award in ontvangst nemen.

Het Kan Hier Zo Mooi Zijn
Het meest recente muzikale wapenfeit van Guus Meeuwis is het album Het Kan Hier Zo Mooi Zijn. Samen met zijn muzikale vrienden JW Roy en Jan-Willem Rozenboom heeft Guus twee jaar naar dit album toegewerkt en inspiratie gehaald uit het leven en de liefde. Op Het Kan Hier Zo Mooi Zijn klinkt Guus gul en trefzeker tegelijk. Hij weet, inmiddels 18 jaar onderweg, waar zijn hart ligt. Guus: “Ik heb nu het lef om dicht bij mezelf te blijven. Ik maak wat ik zelf graag wil horen. Als dat lukt, vervult me dat met trots. Het is een zegen om vast te stellen dat jouw idee van wat mooi is door anderen wordt gedeeld en opgepakt. Dan klopt het dus wat we doen.”

Het album is tevens naamgever van een nieuwe tournee waarmee de zanger in het najaar van 2013 terugkeert naar de popzalen én de theaters. “Ik wilde niet kiezen en dat is ook niet nodig. De liedjes van de nieuwe plaat lenen zich perfect om gas te geven in de clubs maar ook om de meer intieme sfeer van het theater op te zoeken. Daar kan je twee compleet verschillende voorstellingen mee neerzetten en dat gaan we dit najaar met heel veel plezier doen. We hebben er ernstig veel zin in!” aldus Guus.

Groots met een zachte G
In juni 2006 staan er voor het eerst drie bijzondere concerten voor Guus op het programma. In het Philips Stadion van ‘zijn’ voetbalclub PSV mag hij drie strak uitverkochte concerten geven. Een jongensdroom gaat hiermee in vervulling.

Sindsdien zijn de Groots met een zachte G concerten, door velen betiteld met de geuzennaam zomercarnaval, uitgegroeid tot het grootste jaarlijkse muziekevenement van een solo artiest in Nederland. In 2013 ontvangt Meeuwis de miljoenste bezoeker van zijn concertreeks. “Ik vind het ongelooflijk. Als je mij aan het begin van mijn carrière had verteld dat ik een miljoen mensen naar het stadion zou zingen had ik je waarschijnlijk voor gek verklaard maar stoer is het wel! Ik ben er ongelooflijk trots op. Voel me meer dan vereerd. De Groots concerten zijn Genieten met een hoofdletter G.” aldus Guus

 

Begin 2015 rolt Guus zijn culinaire aspiraties uit en opent hij een succesvol pop-up restaurant Gustaaf met 2-Michelinsterren chef Dick Middelweerd. De opbrengst van het restaurant gaat in zijn geheel naar het goede doel. Een jaar later blijkt dat de samenwerking tussen de heren goed is bevallen als zij samen een kookboek uitbrengen: Het Lekkerste van Guus & Dick. Het boek komt na uitgave direct op de eerste plaats van meest verkochte kookboeken.

Dat Guus het verleggen van zijn grenzen niet altijd figuurlijk neemt maar soms ook letterlijk, blijkt eens te meer uit de keuze voor zijn concertlocaties. Van het Rijksmuseum waar hij het eerste popconcert ooit geeft in het huis van de Hollandse Meesters tot een optreden in de prestigieuze Royal Albert Hall in Londen waar tot dan niet eerder een Nederlandstalige artiest heeft gestaan. Dit buitenlandse avontuur smaakt naar meer en wordt aangevuld met een optreden in Parijs in de legendarische L’Olympia, ditmaal samen met cabaretier Youp van ‘t Hek.

 

Nieuw label, nieuw album

Op zijn discografie prijken drie albums met Vagant, acht soloalbums, twee best of albums, verschillende live cd’s en DVD’s en het album Hollandse Meesters waarop Meeuwis een ode brengt aan zijn muzikale helden. Stuk voor stuk bekroond met een gouden, platina of dubbel platina status. In 2017 heeft de zanger zijn management- en productiehuis Modestus uitgebreid met een eigen platenmaatschappij. Zodoende heeft hij niet alleen zijn management en live activiteiten in huis, maar nu ook zijn muziek. Het album “GELUK” is het eerste album dat hij volledig in eigen beheer uit heeft gebracht en wordt direct bekroond met de gouden status en komt uit niets op nummer 1 binnen in de GfK Album Top-100.

.

 


Wist je dat...

Guus Meeuwis

Guus Meeuwis

2015 Jij Bent De Liefde 64
2014 Zonder Jou 33
2013 Zeeën Van Tijd 62
2013 Het Kan Hier Zo Mooi Zijn 4
2011 Armen Open 1
2011 Nergens Zonder Jou (Guus Meeuwis & Gers Pardoel) 5
2010 Schouder Aan Schouder 1
2010 Majesteit (Youp van 't Hek & Guus Meeuwis) 2
2009 Ik Ook Van Jou 39
2009 Dat Komt Door Jou 4
2009 Laat Mij In Die Waan (Serious Request 2009) 6
2003 Brabant 28
1996 Per Spoor (Kedeng Kedeng) 1
1996 Zo Ver Weg 4

Guus Meeuwis

Guus Meeuwis

Video's

Interesse?

Prijs op aanvraag


Mail of bel ons voor meer informatie

T +31 (0) 73 521 91 51

E info@janvis.nl

Zoek artiesten