Antoon: Van Nul Naar Honderd

Antoon: Van Nul Naar Honderd

Popartiest Tijn ‘Antoon’ Verkerk (20) is een van de populairste artiesten van Nederland op het moment. Deze week kondigde hij een nieuwe show aan in de Ziggo Dome. „De kern van mijn succes is dat ik vooral in mezelf geloof.” Antoon is op dit moment de populairste popartiest van Nederland. Begin april stond hij met vier nummers in de Top 5 – inclusief de nummer-1-hit ‘Hallo’. Deze week ontving hij twee gouden platen en kondigde hij voor het eind van het jaar een soloshow aan in de Ziggo Dome.


Het is even schakelen voor Antoon. Hij had zijn eerste hits tijdens de Corona pandemie en volgde zijn succes door vanaf de bank naar zijn Spotify-statistieken te kijken.

In de zomer van 2020 veranderde dat en deed hij een paar shows bij studentenverenigingen ‘’Mijn eerste grote fanbase.’’  In oktober 2021 stond hij ineens in een uitverkocht Paradiso. 

Mensen die alleen voor mij kwamen, en alles woord voor woord mee schreeuwde. ‘’Ik heb geen opbouw gehad vanuit kleinere zaaltjes of iets, het was gelijk, bam, volle bak Paradiso'' liet Antoon weten.

 

Meant To Be

Eerst wilde Antoon een dance-DJ worden. „Mijn droom was om ooit op Ultra Miami staan.” Op zijn 13de legde hij in het Jeugdjournaal al uit hoe hij zijn geluiden produceerde. ‘’Hiphop werd steeds groter in de poplijsten, dus toen ben ik me daarin gaan verdiepen. Dat begon gewoon met vrienden chillen en een microfoon erbij.”

 

Ik wil in de studio kunnen zitten en lachen om mijn teksten. Er is niet één genre waarin je mij kunt plaatsen omdat alles uit mij komt: de beat, de teksten, de vocalen. Ik heb hits met een 80’s discoplaat (‘Hyperventilatie’), countryplaat (‘Leuk’) en een houseplaat (‘Bootje’). In mijn hoofd zijn dat totaal verschillende platen, maar voor de buitenwereld hebben ze alle een ‘Antoon-sound’.”

 

Lol in de studio

Hoe verklaart Antoon zelf het succes van zijn muziek? „Er is echt een wave van Nederlandstalige popmuziek aan de hand – ik ben blij dat ik in dit tijdperk leef. Ik denk ook dat de kern van mijn succes is dat ik er zelf in geloof. Dat komt ook door mijn vader, die me dat heeft geleerd. En ik denk niet te geforceerd na over hits maken. Je hoort aan mijn platen dat we lol hadden in de 

studio. 


Er zijn artiesten die niet met me willen werken, omdat ik te commercieel zou zijn. Dat is soms frustrerend. Ik maak wat ik tof vind. En dat werkt toevallig heel goed.”

Antoon werkt zelf het liefst met artiesten die net zoals hij zelf kunnen produceren, schrijven, rappen en zingen.

Artiesten als Big2 van The Opposites, die hem tekende op zijn platenlabel Dreamteam, en Ronnie Flex. „Dan is niet één producer en de ander artiest, maar dan maken we samen gewoon muziek en kijken we wel wat daar uitkomt.”


Lastige balans

In augustus 2020, toen het huidige succes van Antoon zich voorzichtig begon af te tekenen, overleed zijn moeder Heleen. Hij maakte er de ballad ‘Onweer’ over, intiem gezongen met gitaar en begeleid door een videoclip met privébeelden van hen samen. Over haar ziekte maakte hij het nummer ‘Engel’. „Mijn moeder liet haar vriendinnen trots alles horen wat ik maakte. 

Mijn verdriet om haar werd van mentaal ook fysiek; mijn ademhaling zit heel hoog en dat put je stem uit. Daar werk ik aan, want dat is slecht wanneer je veel je stem hard gebruikt. Mijn moeder verliezen, is het allerergste dat me kon overkomen. Maar ik ben dankbaar dat ik de muziek heb. Dat ik naast het verlies van mijn moeder, niet ook nog een kutleven heb.”