Robert Long (†)

Robert Long (22/10/1943 - 14/12/2006) zet zijn eerste schreden op het muzikale pad als hij 14 jaar is. In 1963 maakt hij als Bob Revvel furore met zijn band THE YELPING JACKALS. Dan maakt hij in 1967 de overstap naar de Utrechtse popgroep GLORIA, later omgedoopt tot UNIT GLORIA. Met die groep scoort Robert zijn eerste grote hits. In de hitparade belanden achtereenvolgens 'Storm', 'The last seven days', 'Our life', 'Our father' en 'The leader'.

Robert Long heeft intussen de artiestennaam aangenomen die bij zijn lengte van 1.92 m past. Eind 1971 besluit hij om zich op een solocarrière te richten, hoewel hij nog een klein jaar doorwerkt met Unit Gloria. Zijn plaats wordt een jaar later ingenomen door Bonny St. Claire.
De start van zijn solistische periode is nog in het Engels en bezorgt hem notities in de hitparade met 'I believe in love' en 'Let us try'. Hoewel zijn platenmaatschappij meer ziet in een uitbouw van zijn internationale solocarrière, beslist Long begin 1973 een tiental door hemzelf geschreven en gecomponeerde nummers op te nemen. EMI/BOVEMA gelooft wel in het materiaal, maar heeft als tegenargument dat Nederlands repertoire op zijn retour is en lang niet zo goed verkoopt als het Engelstalige materiaal. Maar Long zet door en bewijst dat het spreekwoord 'de aanhouder wint' soms heel erg waar is.

In 1974 verschijnt zijn eerste solo album 'VROEGER OF LATER', een plaat vol sociaal geëngageerde liedjes met als thema's kerk, homosexualiteit en hypocrisie. In nummers als 'Jezus redt' en 'Toe maar jongens' schopt hij tegen heel wat taboes en heilige huisjes, iets dat hij zal blijven doen, ook op latere platen, en wat uitgroeit tot zijn handelsmerk. Het succes van VROEGER OF LATER is overweldigend. De plaat staat 118 weken in de LP Hitlijsten en wordt meer dan 500.000 keer verkocht in Nederland en België.
De opvolger 'LEVENSLANG' komt in 1977 uit, drie jaar later, en krijgt in datzelfde jaar een Edison toegekend, terwijl de verkoopcijfers stijgen tot boven een kwart miljoen!

In de nazomer van 1979 verschijnt Long's eerste Duitstalige LP 'ÜBER KURZ ODER LANG' en ook dat blijkt een voltreffer te zijn.
Drie jaar na zijn laatste Nederlandse plaat– Robert maakte tot dan toe om de drie jaar een nieuwe plaat– komt in 1980 'HOMO SAPIENS' op de markt, en opnieuw worden er zeer vele exemplaren van verkocht. In 1982 komt Robert's eerste verzamelalbum uit, met de allerbeste nummers van zijn drie voorgaande platen onder de titel 'VAN VOOR DE ZOMER'.

Pas in 1984 manifesteert Long zich met een gloednieuw album 'DAG KLEINE JONGEN' en de daarvan getrokken single Heeft een kind een toekomst levert hem een bescheiden hit op. Evenals al zijn vorige albums wordt ook deze schijf met edelmetaal bekroond: een gouden en een platina onderscheiding.
In 1985 verschijnt in luxe verpakking '10 JAAR THEATER', een fraai overzicht van de hoogtepunten uit Robert Long's theatershows met o.a. Coby Schreijer, Nelleke Burg, Dimitri Frenkel Frank, Jenny Arean en Leen Jongewaard. Plus, uiteraard, fragmenten van zijn theaterprogramma 'SOLO'.
In 1986 verschijnt het album 'ACHTER DE HORIZON', waarvan het vrolijke Iedereen doet 't de top 10 van de nationale hitlijsten haalt. Ook dit album wordt met goud en platina onderscheiden.

In 1987 komt de bundel 'JIJ WOU MIJ TOTAAL', met alle liedteksten die Robert voor zichzelf en anderen schreef, in de boekhandel.
Een jaar later doet uitgeverij Sijthoff Long's eerste roman 'WAT WIL JE NOU' het licht zien. Een boek dat hij schreef in zijn huidige woonplaats Menaggio, Italië, waar hij sinds begin 1987 woont.
Ook in 1988 verschijnt zijn album 'HARTSTOCHT', dat zowel door de inhoud als de prikkelende hoes nogal wat stof doet opwaaien.

De gouden status wordt snel bereikt en wordt alras platina.
Heel wat kritiek valt Robert ten deel wanneer hij in 1987 voor de TROS het programma 'MIJN GEHEIM' gaat presenteren. Het deert Long nauwelijks, het programma is succesvol en Robert is weer een ervaring rijker.
Eind 1988 voltooit hij samen met Dimitri Frenkel Frank een bijzonder werkstuk, de musical 'TSJECHOV'. Aan dit - in eerste instantie alleen op dubbel LP/MC/CD uitgekomen - project werken onder meer mee: Rob de Nijs, Jasperina de Jong, André van den Heuvel, Gerard Cox, Simone Kleinsma en Corry Konings. Binnen drie maanden wordt dit opmerkelijke project met goud bekroond en is de single Vanmorgen vloog ze nog een groot succes.
In 1989 verschijnt er weer een compilatiealbum 'LIEDJES UIT DE KRULLENTIJD'.
Ook presenteert Long intussen het programma 10 VOOR TAAL, een co-produktie van de VARA en de toenmalige BRT, dat in beide landen al snel populair is. Verder verschijnt er in 1990 bij uitgeverij Fontein de bundel 'VANDAAG GEEN NIEUWS', een selectie uit de columns die hij sinds eind 1986 wekelijks voor het ALGEMEEN DAGBLAD schrijft.

Hoewel Robert zelf beweert dat ie 'zo lui als de neten' is, lijkt het tegendeel waar te zijn. De in Italië wonende zanger/componist/auteur/presentator, houdt zich in 1990 bezig met de begeleiding van de Duitse theaterversie van 'TSJECHOV', schrijft intussen samen met CEES VAN DER PLUIJM een schelmenroman die in 1991 verschijnt bij uitgeverij Fontein onder de titel 'HETE KLIPPEN' en volgt ondertussen cursussen interview/presentatie en scriptwriting. In 1991 is hij betrokken bij de theaterproductie van de Nederlandse uitvoering van 'Tsjechov', die in September van dat jaar in première gaat met in de hoofdrol Boudewijn de Groot. Het blijkt één van de succesvolste voorstellingen van dat seizoen te zijn en wordt geprolongeerd voor de periode 1992/1993. Ondertussen maakt hij een serie spektakelshows voor de VARA onder de naam 'FANTASTICO', waarvan een album verschijnt met de titel 'HET ONHERROEPELIJKE FANTASTICO ALBUM', een plaat vol met sololiedjes, duetten en gastoptredens van o.a. Jenny Arean, Rob de Nijs, Willeke Alberti en opnieuw Corry Konings.
In Februari 1992 verschijnt de CD 'VOOR MIJN VRIENDEN' die moeiteloos de gouden status bereikt. Bijzonder is dat er aan de hand van deze CD een liedjesprogramma is opgenomen voor VARA en BRTN televisie in het nieuwe HD systeem, samen met regisseur Egbert van Hees.
Ook in 1992 werkt Robert mee aan de totstandkoming van het theaterprogramma 'SIMONE AND FRIENDS', van SIMONE KLEINSMA waarvan hij een groot deel van de teksten en muziek schrijft en dat hij mede heeft samengesteld en geregisseerd. Het programma is in het seizoen 1992/1993 in de Nederlandse theaters te zien.
Eind 1992 produceert hij de CD 'LEUK VOOR LATER' van GERARD COX, waarvoor hij ook enkele teksten schreef en muziek componeerde.
De CD wordt vervolgens bekroond met een EDISON.

In 1993 presenteert hij een documentaire over het ontstaan van de Nederlandse Taal, 'HET VERHAAL VAN EEN TAAL', een co-produktie van KRO en BRTN televisie. De programma's worden in de winter van 1993 op de Nederlandse en Belgische televisie uitgezonden.
In het najaar verschijnt bij uitgeverij Fontein de bundel 'LIEGEN MAG', een verzameling verhalen gebaseerd op de columns die hij tot zomer 1993 schrijft voor het ALGEMEEN DAGBLAD.
Eind Oktober 1993 verschijnt er opnieuw een verzamelalbum, 'HET ALLERBESTE VAN ROBERT LONG' (50 jaar goed ter been en nog geen lintje), ditmaal in het teken van zijn 50ste verjaardag met liedjes van het allereerste begin met UNIT GLORIA tot en met dan.
In Maart 1994 verschijnt de CD 'UIT LIEFDE EN RESPECT', een CD met Nederlandse liedjes uit de jaren '50 en '60 door Robert Long en arrangeur KOOS MARK opnieuw opgenomen en bewerkt. Ook deze produktie levert weer een GOUDEN PLAAT op. In het kader van deze CD worden door de VARA televisie twee programma's uitgezonden, waarin hij deze liedjes zingt en waarbij hij, samen met een aantal mensen uit die tijd, terugblikt naar die jaren.

Ondertussen heeft hij de televisiefilm 'RESPECT' geschreven voor de IKON die op de Nederlandse Filmdagen in Utrecht in première gaat en waarin de hoofdrollen worden vertolkt door Willem Nijholt en Anthonie Kamerling en heeft hij een toneelstuk geschreven getiteld 'DAG VREEMDE MAN' dat hij zelf regisseert en dat in het seizoen 1993/1994 in de Nederlandse en Vlaamse theaters te zien is.

November 1994 verschijnt de CD 'IN DIE DAGEN', een "winterse" CD met liedjes voor de donkere dagen waaronder een aantal Kerstliedjes.
In April 1995 verschijnt de CD 'UIT LIEFDE EN RESPECT... VOOR ZOVEEL MOOIS', de tweede uit de reeks, ditmaal met liedjes van JULES DE CORTE gezongen door GERARD COX, weer geproduceerd door Robert Long en gearrangeerd door KOOS MARK. Ook hiervan worden weer twee TV programma's opgenomen en uitgezonden door de VARA.
Long heeft dan inmiddels besloten na tien jaar afwezigheid weer te gaan optreden in de Nederlandse en Vlaamse theaters en heeft zich teruggetrokken in zijn Italiaanse woning om dit nieuwe programma te schrijven en voor te bereiden.

Vanaf Oktober 1995 loopt het programma, dat de titel 'NU' draagt, in de theaters, en gaat vanaf oktober 1996 wegens groot succes zijn tweede seizoen in.
Het is een programma met vooral nieuwe liedjes en een paar oude en hij wordt hierbij begeleid door een vijfmansorkest o.l.v. PETER VAN DER ZWAAG.
In Oktober 1996 verschijnt de gelijknamige CD 'NU', met daarop een groot deel van de 'live' opgenomen liedjes uit het theaterprogramma.

Hij wordt in het najaar van 1996 onderscheiden met de Mr. VISSER NEERLANDIAPRIJS, een Vlaams-Nederlandse prijs die beheerd wordt door het Algemeen Nederlands Verbond en die wordt toegekend aan personen en instellingen die zich voor de Nederlandse taal- en cultuurgemeenschap verdienstelijk hebben gemaakt. Robert krijgt de prijs 'voor zijn jarenlange inspanningen het Nederlandstalige lied van kwalitatief hoog gehalte ten gehore te brengen'.
Ondertussen maakt hij, samen met KOOS MARK, een CD met stukken van GERSHWIN, waarvan hij de teksten vertaalt in het Nederlands.
De muziek wordt gearrangeerd door Koos Mark en gespeeld door de KOOS MARK BIG BAND, en gezongen door ROBERT LONG, GREETJE KAUFFELD en de Belgische MAGRIET HERMANS.
De CD met de titel 'UIT LIEFDE EN RESPECT... VOOR GERSHWIN' wordt in 1997 uitgebracht.
Het publiek is, zelfs na 10 jaar afwezigheid, razend enthousiast over Long's nieuwe theatershow en ook de programma's 'MEER DAN OOIT' (1997– 1998) en 'HET LANG GENOEG JONG CONCERT' (1999– 2000) trekken weer volle zalen.

Er verschijnen nog 2 CD's: 'LANG GENOEG JONG' (1999) en 'VANAVOND TUSSEN 8 EN 11 LIVE' (2000), waarvan de laatste een live registratie is van HET LANG GENOEG JONG CONCERT.
Vanaf Mei 2001 besluit Long tot een 'sabbatical year' en schrijft in die periode een nieuwe theatershow, 12 'feestdagen' liedjes speciaal voor zijn radioprogramma 'MEZZO' dat hij sinds 1999 voor de AVRO radio presenteert (elke zondag van 10-11 uur, Radio 2) vanuit Italië of elders.

Bovendien werkt hij aan zijn nieuwe CD, die net als de theatershow 'BRAND!' heet.
De CD verschijnt in September 2002 zowel in België als in Nederland.

Long kreeg op 8 september 2005 een hartinfarct en werd hiervoor gedotterd in het Academisch Medisch Centrum te Amsterdam. Later dat jaar, op 6 december 2005 trouwde Long met zijn 28 jaar jongere Belgische vriend en manager Kristof Rutsaert. De voltrekking van het huwelijk werd in het gemeentehuis van Baarle-Nassau uitgevoerd door Gerard Cox.

Op 4 december 2006 werd, nadat hij kort daarvoor met een ernstige vorm van buikvlieskanker in een ziekenhuis opgenomen werd, bekend gemaakt dat hij terminaal ziek was en nog zeer kort te leven heeft.

Robert Long ontving tot nog toe 6 Edisons, de Visser Neerlandiaprijs (voor zijn totale oeuvre), 1 Zilveren Harp, 1 Gouden Harp, 1 Gouden Palm, de (Vlaamse) Marnixring.