Krezip

BEST OF KREZIP IS TEVENS SLOTACCOORD

Natuurlijk zullen er tranen vloeien als de bandleden van Krezip voor het laatst samen op het podium staan. Want het is niet niks. Na ruim elf jaar hebben de zes besloten ieder hun eigen weg te gaan. Maar voordat het doek definitief valt, verschijnt eerst de cd Best Of Krezip met daarop alle singles en drie nieuwe nummers. Daarna volgt een clubtour die duurt tot eind december.

GO TO SLEEP

Toepasselijk of niet, Go To Sleep is de titel van de nieuwe single die binnenkort verschijnt en waarvoor zangeres en componist Jacqueline Govaert samenwerkte met Jesper Anderberg en Felix Rodriguez van de Zweedse band The Sounds.
De titel mag dan veelzeggend zijn, het is volgens Jacqueline niet de bedoeling dat de bandleden in de toekomst achterover gaan leunen. Gitariste Anne Govaert en toetseniste Annelies Kuijsters hopen binnenkort hun studies af te ronden, maar zullen evenals Jacquline bassist Joost van Haaren, drummer Bram van den Berg en gitarist JanPeter Hoekstra muziek blijven maken.
Hoewel de zes bandleden verschillende activiteiten al jarenlang combineren met Krezip kiezen ze nu nadrukkelijk voor ruimte. ,,Even los van elkaar”, aldus Jacqueline.

ALL MY LIFE

In die uitdaging schuilt de belangrijkste verklaring voor de op handen zijnde breuk. Anne, Annelies, Jacqueline en Joost kennen nauwelijks een leven zonder Krezip. ,,Dan is het goed om je eigen weg te gaan. We wisten allemaal dat het er een keer van zou komen.” Met gebrek aan succes heeft die keuze niets te maken. Integendeel. De vorig jaar verschenen cd Plug It In is inmiddels goud en de single All My Life stond ruim een half jaar in de hitlijsten.
Bij de uitreiking van de 3fm Awards in maart 2008 werd de band uitgeroepen tot ‘beste artiest pop’ en ‘beste band’. De single I Would Stay werd tot verrassing van de bandleden zelf door de luisteraars aangewezen als de beste Nederlandse popsong aller tijden. ,,Het is hard werken, met ups en downs. Dan is dit toch een kroon op je werk.”
Op Plug It In sloeg Krezip een enigszins andere weg in. ,,Je kunt voortdurend dezelfde muziek blijven maken, maar daardoor wordt de uitdaging niet groter”, aldus Jacqueline. Het nieuwe geluid spreekt nog het best uit de alternatieve elektrosound van begin jaren tachtig die doorklinkt in de titelsong, een nummer dat ze schreef met JanPeter. Ook reisde ze naar Stockholm en Malmö waar ze met een aantal jonge Zweden (waaronder de twee bandleden van The Sounds) aan het repertoire werkte. Krezip gaf de nummers vervolgens vorm.

I WOULD STAY

En toch klinkt Krezip op Plug It In evengoed als zichzelf, want sinds de start in 1997 heeft het repertoire nooit aan kracht ingeboet. De eerste jaren hebben wel wat van een ritje in een achtbaan. De Tilburgse band sleept met een begin 1998 opgenomen demo het ene na het andere optreden binnen. Met drummer Thijs Romeijn speelt de band voor het eerst op een festival: Mundial in het Tilburgse Leijpark. Een jaar later kan de festivalbezoeker niet meer om Krezip heen. Onder meer het publiek van Bospop, Lowlands en Noorderslag gaat plat.
Bevrijdingsdag 2000 verschijnt Nothing Less, een cd waarop de energieke sound van Krezip goed gevat is door producer Oscar Holleman. Met de stevige songs raakt de band aan punkrock, terwijl de ingetogen nummers juist van een innemende schoonheid zijn. Het is de afwisseling, de energie en niet in de laatste plaats de dynamiek die het repertoire van de band uit Tilburg zo bijzonder maken. Het optreden op Pinkpop betekent de landelijke doorbraak. I Would Stay is de zomerhit van 2000 en van het album Nothing Less worden meer dan een driehonderdduizend exemplaren verkocht. In België en Nederland ontvangt de band verschillende TMF-Awards, een Zilveren Harp en een Edison.

DON’T CRUSH ME

Samen met gitarist Thomas Holthuis duikt Krezip in 2002 de studio in voor de opnames van Days Like This, eveneens geproduceerd door Oscar Holleman. De band is duidelijk ontwikkeld. De songs klinken volwassener en gevarieerder en de stem van Jacqueline heeft aan kracht gewonnen. You Can Say en Promise worden bescheiden hits, de tournee een succes. De cd gaat een kleine honderdduizend keer over de toonbank.
Maar dan verschijnen kleine barstjes in het bastion. Krezip wordt aan de kant gezet door  platenmaatschappij Warner. Drummer Thijs Romeijn en Thomas Holthuis verlaten de band. De resterende bandleden blijven met beide benen op de grond. Gitarist JanPeter Hoekstra en drummer Bram van den Berg vullen de gevallen gaten en begin maart 2005 tekent de band bij Sony BMG. De opnames voor de nieuwe cd zijn dan al voltooid.
What Are You Waiting For wijkt af van eerder werk: Jacqueline sleutelt niet thuis in haar kamertje aan repertoire, maar werkt voor het eerst samen met Engels en Amerikaanse songwriters. Don’t Crush Me, I Apologize en Out Of My Bed worden weliswaar hits, toch ziet Jacqueline What Are You Waiting For zeker niet als sterkste album van de band. Met name door de samenwerking met anderen heeft Krezip op de derde cd minder een eigen gezicht, oordeelt de zangeres achteraf.

EVERYBODY’S GOTTA LEARN SOMETIME

Op Plug It In beweegt de band – waarvan alleen Joost en Bram nog maar in Tilburg woont wonen - van rock naar pop. Maar na elf jaar is Krezip ook nog steeds Krezip: een hechte band die ieder optreden weer het publiek weet te vloeren. Het succes is navenant. Krezip is één van de helicopteracts van bevrijdingspop 2007 en doet een verrassingoptreden tijdens Pinkpop. Het is net als zeven jaar eerder een succes.
Dat hangt deels samen met de ongedwongen houding van de bandleden. ,,Toen ik achttien was, dacht ik niet dat ik het vol zou houden om steeds weer door Nederland en België te toeren. Maar het is nog altijd spannend. Misschien komt dat wel omdat niets hoeft. We gaan er helemaal niet van uit dat Krezip over twintig jaar nog bestaat.”
Of Krezip in 2027 weer aan de deuren van de concertzalen zal kloppen? Wie zal het weten. Maar voorlopig even niet. Jacqueline vraagt zichzelf hardop af wat het resultaat zal zijn als de bandleden na jarenlang toeren en platen maken hun eigen gang kunnen gaan. Ze moet het antwoord schuldig blijven. ,,Het is eigenlijk angstaanjagend, maar ook vreselijk spannend.”

 

In de ochtendshow van Giel Beelen werd op 28 januari 2019 bekendgemaakt, dat Krezip mogelijk bij elkaar komt om te spelen op Pinkpop 2019. Op 29 januari waren ze in de uitzending van De Wereld Draait Door aanwezig en hielden ze de première van hun nieuwe single Lost Without You.

Op de site van de band en op social media waren hiervan al voortekenen te zien. Op de site van de band verscheen in het weekend ervoor plotseling een grote aftelklok op een roze achtergrond en ook op de instagram- en facebookaccounts verschenen roze vlakken, wat veel fans deed denken aan Pinkpop, aangezien roze de kleur was van dit festival. Later op de dag, om 19:30 uur, het moment dat de aftelklok op 0 stond, verscheen op de site van de band de melding dat ze zowel op Pinkpop, als op 26 oktober 2019 in Ziggo Dome zouden optreden. Het concert was binnen enkele minuten uitverkocht. Door dit succes werden er twee extra concerten toegevoegd op 24 en 25 oktober 2019. Alle drie de concerten waren uiteindelijk uitverkocht.

 

De band was zo verrast door alle positieve reacties op hun reünie, dat ze geïnspireerd raakten meer nieuwe muziek te schrijven. Als complete verrassing voor alle fans lanceerde Krezip tijdens het eerste reünieconcert in de Ziggo Dome hun eerste album in 12 jaar tijd: Sweet High.


Wist je dat...

Krezip

Krezip

2009 Sweet Goodbyes 2
2008 Everybody's Gotta Learn Sometime 32
2008 Go To Sleep 48
2007 Plug It In & Turn Me On 19
2007 All My Life 7
2007 Play This Game With Me 77
2005 I Apologize 29
2005 Out Of My Bed 5
2005 Don't Crush Me 27
2003 Mine 99
2002 Promise 26
2002 You Can Say 19
2001 Everything And More 65
2000 I Would Stay 2
2000 Won't Cry 66
2000 All Unsaid 64

Video's

Zoek artiesten